Enerji Kimlik Belgesi (EKB); binaların Enerji Performans Durumunu gösterir. Binanın ısıtma, soğutma, havalandırma, sıcak su için yıllık ne kadar enerji harcadığını gösteren bir belgedir. Tıpkı Beyaz eşyalar üzerinde gördüğümüz Enerji etiketi gibi A ile G arasında sınıflandırma yapar. A en verimli enerji sınıfını, G ise en verimsiz enerji sınıfı durumunu temsil eder.

Hesaplamalar, söz konusu binanın mimari, mekanik, elektrik ve yalıtım projeleri üzerinden yapılır. Enerji Kimlik Belgesi hesaplamalarında bina sakinlerinin değil, binanın enerji performansı önemlidir. O nedenle bireysel kullanılan beyaz eşyalar, ocaklar, diğer elektronik aletler hesaplamalara katılmamaktadır. Enerji Kimlik Belgesinde verilen değerler gerçek enerji tüketimini değil, hesaplamalar sonucu çıkan tahmini enerji tüketimini göstermektedir.

Enerji Kimlik Belgesi alması gereken binalar yeni ve mevcut binalar diye ikiye ayrılmaktadır. Yeni binalar, 1 Ocak 2011 tarihinden sonra inşaat ruhsatı almış binaları kapsarken, mevcut binalar, 1 Ocak 2011 tarihinden önce inşaat ruhsatı almış binaları kapsamaktadır. Yeni binaların iskan (yapı kullanım izin belgesi) alabilmeleri için Enerji Kimlik Belgesi almaları zorunludur. Ayrıca yeni binaların enerji sınıcı C ve üzerinde olmalıdır. C sınıfının altında enerji sınıfı olan yeni binalara Enerji Kimlik Belgesi verilememekte ve bu nedenle iskan çıkarılamamaktadır.

Mevcut binalarda ise 2020 yılına kadar süre tanınmış olup bu tarihe kadar Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları istenmektedir. Böylece 2020 yılından sonra Türkiye’deki tüm binaların Enerji Kimlik Belgelerinin tamamlanmış olması beklenmektedir.

2020 yılından itibaren ise bina/daire alım satım ve kiralamalarında binanın Enerji Kimlik Belgesini ibraz etme zorunluluğu bulunmaktadır. Satın alan / Kiralayan kişi aldığı yapının enerji sınıfını, ne kadar enerji tükettiğini ve ne kadar karbon salımına neden olduğunu görebilmektedir.

Mevcut binalar ise, alım-satım işlemlerinde tapu dairelerine ve kiralamalarda söz konusu olacak elektrik/doğalgaz/su aboneliklerinde ilgili idareye Enerji Kimlik Belgesini vermek zorundadır.

Alım-satım ve abonelik işlemlerinin aksamaması için Enerji Kimlik Belgesinin bir an önce düzenlenip hazırda bulundurulması önemlidir.

Enerji Kimlik Belgesinin alınmasında öncelikle bina yönetimleri, yönetim olmaması durumunda bina sahipleri belgenin alınması konusunda sorumludur. Belge daire bazında değil binanın tamamı için düzenlenmektedir. Bu nedenle bina yöneticisinin binanın tamamı için belge düzenletmesi gerekmektedir. İki nüsha olarak düzenlenen Enerji Kimlik Belgesinin bir nüshası binanın girişine asılırken diğer nüshası yönetimce saklanır. Bina yönetimi gerek duyarsa Enerji Kimlik Belgesini çoğaltarak, kopyalarını dairelere dağıtabilir.

Enerji Kimlik Belgesinin geçerlilik süresi 10 yıldır. Eğer bina enerji performansını etkileyecek bir değişiklik olursa (dış cephe yalıtımı gibi) belge bir yıl içerisinde yenilenmelidir. Aksi durumda belgenin son geçerlilik süresine kadar kullanılmasına devam edilebilir. Firmamız düzenlediği Enerji Kimlik Belgelerini binada herhangi bir değişiklik yoksa ücretsiz yenilemektedir.